Krev jako potravina

Vepřová krev je oblíbenou potravinou. Připravují se z ní některé levnější masné výrobky. Krev je výživná, chutná i laciná. Uvádí se, že pokud jde o její biologickou hodnotu, zhruba se vyrovná libovému hovězímu masu. Obsahuje asi 80 % vody, 16 – 18 % všech bílkovin a něco tuků a uhlohydrátů, značné množství anorganických součástí.

Krve se konzumuje poměrně málo, hlavně proto, že se jí pro potravní účely málo na jatkách vytěží. Získávání krve vyžaduje zvláštní zařízení a zvláštní péči. Jedním ze způsobů, jak hygienicky získat co nejvíce krve, je použití dutého nože, jímž se krev odvádí přímo z těla do určené nádoby.
Někomu je krev při zpracování a v pokrmu nepříjemná, jinému připadá, že má málo výraznou chuť. Záleží na její přípravě. Za pochoutku platí husí krev. Z krve jatečných zvířat se za pokrm hodí více vepřová krev, snad proto, že obsahuje proti hovězí krvi více krevních tělísek (krvinek). Hovězí krev je zase vhodnější pro získávání krevní plazmy.

Krev vypuštěná z cévy se rychle sráží. Aby se nesrážela, defibriluje se, tj. šleháním se z ní vyloučí fibrin v podobě vláken a chuchvalců. Jiná možnost, jak zabránit srážení krve je, že se krev stabilizuje některými chemickými látkami. Z chemicky stabilizované krve se odstředěním získají krvinky a krevní plazma. Z krve defibrilované se získají krvinky a krevní sérum. Krevní plazma se může zpracovat do některých uzenářských výrobků – zvyšuje jejich pojivost.

Pokrmy se krví se musí dostatečně kořenit (kmín, pepř, majoránka, česnek, cibule). Je chybou, konzumuje-li se mnoho pokrmu z krve najednou, brzy totiž vzniká pocit nasycení a přesycení, což oblibě jídla nepřidá. Lépe je podávat jídlo z krve v menším množství s chutnou přílohou. Nevýhodou jídel z krve je to, že je nutno je dost mastit, čímž se také zhoršuje jejich stravitelnost.

V masném průmyslu se krev upotřebí na četné vařené výrobky (tmavá a krevní tlačenka, jelítka, aj.). Dělají se z ní i levnější konzervy (tučnice a krevní hašé). Spolu s krví se zpracovává zpravidla tučné vepřové maso, krvavý výřez, šlachy apod. Do závodů společného stravování se krev vozí v konvích. Je zchlazena a musí se urychleně zpracovat.

Nedostatkem krve je nevhodné spotřebitelské balení a nepříliš rychlá a pohotová distribuce. Nápravou by však vznikaly další náklady, které by nepokryly spotřebitelskou cenu.

Mnoho jatečné krve se spotřebuje na krmiva pro hospodářská zvířata. K tomu účelu se krev suší na prášek, popřípadě se přidává k jiným krmivům. Je to hlavně zdrojem bílkovin.