Výrobky z koňského masa

Z koňského masa se vyrábějí párky, jemný koňský salám, vuřty, točený salám, suchý salám, sekaná pečeně, karbanátky a játrový salám. Vedle koňského masa se k výrobě používá také masa vepřového, které dodává výrobkům především tuk.

Párky obsahují více než 80 % koňského masa. Zbytek je maso vepřové. Plní se do tenkých vepřových střev. Váží asi 20 dkg. Dodávají se vcelku (v pramenech, z nichž se jednotlivé díly odřezávají).

Koňské vuřty obsahují přes 80 % koňského masa, moučnou přísadu, koření a další složky. Může v nich být v malém množství i maso z hlav, případně plíce. Náplň je v tenkých vepřových střevech.

Koňský jemný salám obsahuje v malém množství tučné vepřové maso a vepřové vařené kůže. Plní se do papírových střev.

Koňský točený salám se připravuje ze 75 % koňského masa. Zbytek tvoří maso vepřové a vepřové kůže. Plní se do tenkých hovězích nebo i vepřových střev.

Koňský suchý salám se vyrábí asi ze 70 % koňského masa a 30 % vepřového masa. Plní se do umělých nebo papírových střev. Ve výrobě se vaří, udí a suší. Obsahuje jen 57 % vody a 16 % tuku.

Sekaná pečeně obsahuje přes 80 % koňského masa. Zbytek je vepřové maso a vepřová kůže. Ze sekané pečeně se zhotovují šišky, které se pečou. Pečeně se rovněž dováří v šunkových formách.

Játrový koňský salám obsahuje převážně koňské maso z vnitřností, maso z hlav, srdce, plíce, játra, z vepřového jen vařené vepřové kůže. Hotový výrobek má podobné vlastnosti jako játrové salámy vyrobené z vepřového a hovězího masa a z vnitřností. Koňský játrový salám má v nákroji šedivou barvu, je mazlavý a chutná jako játrový salám.